1,5 méterre más takaros kis sparhelt építhető..
Kerti konyha építése
Re: Kerti konyha építése
Sziasztok.
Szeretnék építeni egy Takaréktűzhelyet, valami hasonlót mint a képen látható, a hátsó-udvarunkba. Nem kemencét mert kicsi a hely. Így köztes megoldás marad. A kérdésem az lenne, hogy a sütő fém betétjét körbe kell-e venni samottal, vagy csak azt magát érheti a meleg levegő. Gondolok itt a hőtartásra vagy a nem egyforma felmelegedésre. Azt az infót kaptam, hogy a fémfelületet közvetlen körbe kell venni vékony samottal és utána jön a légréteg, majd a tűztér samottfala. De van aki azt mondja hogy elég a fém rész, nem kell körbe samottozni. Nem tudom eldönteni mi lenne a jó. Ha valaki már ebben tapasztalt akkor kérem segítsen eldönteni hogy épüljön.
Köszönöm.
Szeretnék építeni egy Takaréktűzhelyet, valami hasonlót mint a képen látható, a hátsó-udvarunkba. Nem kemencét mert kicsi a hely. Így köztes megoldás marad. A kérdésem az lenne, hogy a sütő fém betétjét körbe kell-e venni samottal, vagy csak azt magát érheti a meleg levegő. Gondolok itt a hőtartásra vagy a nem egyforma felmelegedésre. Azt az infót kaptam, hogy a fémfelületet közvetlen körbe kell venni vékony samottal és utána jön a légréteg, majd a tűztér samottfala. De van aki azt mondja hogy elég a fém rész, nem kell körbe samottozni. Nem tudom eldönteni mi lenne a jó. Ha valaki már ebben tapasztalt akkor kérem segítsen eldönteni hogy épüljön.
Köszönöm.
Szia Papszi!
Én követtem el a képen látható tűzhelyet. De van róla szebb kép is...
Ebben a spórban konkrétan egy darab samott nincsen, még a tűztérben sem, mert ez egy "low cost" projekt volt. A tűztérbe azért érdmes tenni...
A sütő köré viszont nem kell feltétenül. Ha teszel, akkor egyenletesebben tudod tartani a hőfokot, viszont lassabban melegszik fel a sütő, mert előbb a samottnak kell átmelegednie.
KBÜ: Sura
Én követtem el a képen látható tűzhelyet. De van róla szebb kép is...
A sütő köré viszont nem kell feltétenül. Ha teszel, akkor egyenletesebben tudod tartani a hőfokot, viszont lassabban melegszik fel a sütő, mert előbb a samottnak kell átmelegednie.
Szia Sura!
Igen innen van a kép, nem véletlenül loptam innen az egész sorozatot a mi fenn van.
Értem, szóval ha csak a fémbetét lesz benne akkor az is jó. Természetesen a tűztérbe teszek samottot, de azt mondod a sütő köré nem muszáj, értem. Esetleg van jobb képed az építési folyamatról az alábbi linken kívül?
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... JGMGpyUUhn
A belseje érdekelne, képeken ahogy a sorok egymásra épültek.
Köszi
Igen innen van a kép, nem véletlenül loptam innen az egész sorozatot a mi fenn van.
Értem, szóval ha csak a fémbetét lesz benne akkor az is jó. Természetesen a tűztérbe teszek samottot, de azt mondod a sütő köré nem muszáj, értem. Esetleg van jobb képed az építési folyamatról az alábbi linken kívül?
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... JGMGpyUUhn
A belseje érdekelne, képeken ahogy a sorok egymásra épültek.
Köszi
-
Leando
- Tiszteletbeli KemenceBarát
- Kapott köszönetek: 1x
Sziasztok! Nekem sincs samot a sütő körül. Jól működik ! 
Hellósziaszevasztok
Szia Papszi!
Sajnos csak ez a sorozatom van, de szerintem ezen minden látszik, ... amit 5 Megapixelen gyenge fényben lehet látni
Ha valami mégsem egyértelmű, akkor kérdezz bátran, erre van fórum.
Sajnos csak ez a sorozatom van, de szerintem ezen minden látszik, ... amit 5 Megapixelen gyenge fényben lehet látni
Ha valami mégsem egyértelmű, akkor kérdezz bátran, erre van fórum.
Szia Sura
A kérdés adott a sütő fém része köré kell-e samott vagy sem? Köszi
A kérdés adott a sütő fém része köré kell-e samott vagy sem? Köszi
És ha változtatok rajta és a tűztér a sütő doboz alá kerül? Azaz a sütő alját közvetlen éri a láng. Akkor csak kellene igaz?
Ezt most nem vágom. Sajna nincs még rajz, csak a fejembe kezd össze állni. Jó is lenne ha valaki csinálna egy jó rajzot.
-
Nagykemi
- kemencefűtő-segéd
- Adott köszönetek: 2x
- Kapott köszönetek: 9x
Gratulálok a frissen elkészült donga kemencés kerti konyhához rezsicinek, ami a donga kemence topicban van.
Mivel a bográcsozót is említette a készítője, hogy az még vissza van, így én is szóvá teszem, hogy nálam is hamarosan jön a bográcsozó tetejének készítése. Ehhez keresgetve olyan képeket láttam, aminél a felnit bebetonozzák. Csatolok is egy ilyet. Érdeklődöm, hogy itt a hőtágulás nem árthat?
Mivel a bográcsozót is említette a készítője, hogy az még vissza van, így én is szóvá teszem, hogy nálam is hamarosan jön a bográcsozó tetejének készítése. Ehhez keresgetve olyan képeket láttam, aminél a felnit bebetonozzák. Csatolok is egy ilyet. Érdeklődöm, hogy itt a hőtágulás nem árthat?
- bokine
- kemencefűtő-segéd
- Adott köszönetek: 1x
- Kapcsolat:
Kedves Zoli, köszönöm az érdeklődést, a projekt áll
Továbbra is tervbe van véve. Meglátjuk mit hoz az idei év.
Kemence Baráti Üdvözlettel: Bokiné Erika
"Az igaz barátsághoz vezető út önzetlen nagylelkűséggel van kikövezve."
Amerikai fater c. film
"Az igaz barátsághoz vezető út önzetlen nagylelkűséggel van kikövezve."
Amerikai fater c. film
Sziasztok!
Család leszavazta egy mobil kemence építését így marad a tűzhely építés.(Van egy dongás kemence már)
Sura tűzhelyét alapul készülne, de csak 2db főző platnival, sütő nélkül
Kérdés:
A tűzteret mind a két platni alá érdemes építeni vagy csak az egyik alá?
Sanya
Család leszavazta egy mobil kemence építését így marad a tűzhely építés.(Van egy dongás kemence már)
Kérdés:
Sanya
-
Nagykemi
- kemencefűtő-segéd
Kedves Fórumtársak!
Sajnos még csak most esedékes a korábbi bográcsozóba felni betonozása, amit a 2020.07.15-i ebben a témában, itt 3-al feljebbi kép alapján kérdeztem.
Tehát aktuálisak a kérdéseim:
- A hőtágulás nem okoz-e problémát a felni körül?
- A belsejét elég tetőcseréppel burkolnom, vagy samottlapok legyenek inkább?
- A cserepet, vagy samott lapot vályogtéglából és C30-as RAT habarcsból keverném, de milyen arányban kell?
- A beton fedlapot is védjem alulról valahogy a hő ellen?
- Erre a betonvédelemre milyen megoldást alkalmazzak?
Köszönöm a válaszokat!
Sajnos még csak most esedékes a korábbi bográcsozóba felni betonozása, amit a 2020.07.15-i ebben a témában, itt 3-al feljebbi kép alapján kérdeztem.
- A cserepet, vagy samott lapot vályogtéglából és C30-as RAT habarcsból keverném, de milyen arányban kell?
Köszönöm a válaszokat!
- tinker
- Tiszteletbeli KemenceBarát
- Adott köszönetek: 1x
- Kapott köszönetek: 38x
Nagykemi írta: ↑2021.09.21. 00:48Kedves Fórumtársak!
HA NINCS DILATÁLVA ,AKKOR IGEN
A FELNI BELSEJÉT ? NEM KELL BURKOLNI
A FELNI SOKAT ÁRNYÉKOL.. KIBÍRJA A MELEGET A BETON.
Köszönöm a válaszokat!
-
Nagykemi
- kemencefűtő-segéd
tinker írta: ↑2021.09.28. 08:34Nagykemi írta: ↑2021.09.21. 00:48Kedves Tinker!
Köszönöm a válaszaidat. Lehet, hogy félreérthető voltam, de a következő módon készülne és így már érthetőek lesznek a kérdéseim:
A felniből vágnék egy olyan szeletet, ami csak a kb. 5 cm vastag fedő betonlapba lenne belebetonozva.
HA NINCS DILATÁLVA ,AKKOR IGEN
Hogyan dilatáltassam? Arra gondoltam, hogy betonozáskor kihagyom a felni helyét (hungarocell, amit kifaragok utána) és a felnit is vályoggal beragasztom.
A FELNI BELSEJÉT ? NEM KELL BURKOLNI
Tehát nem a felni belsejét kívánom burkolni, hanem alatta a bográcsozó épített függőleges falát. Ehhez kérdezem, hogy elég tetőcseréppel burkolnom, vagy samottlapok legyenek inkább?
Ehhez kérdezem azt is, hogy a cserepet, vagy samottlapot "felragasztani" a ragasztót vályogtéglából és C30-as RAT habarcsból keverném, de milyen arányban kell?
A FELNI SOKAT ÁRNYÉKOL.. KIBÍRJA A MELEGET A BETON.
Az épített bográcsozó négyzet alakú, a fedő betonlap most készül rá és mivel az kör alakú, így a betont alulról védenem kell, azért kérdezem, hogy erre milyen megoldást javasolsz? Ragasszak ide is cserepet? De gondolom a gravitáció egy idő után leszedi, amikor már a hő megkezelte.
Köszönöm a válaszokat!
Szia Sanya!sanya írta: ↑2021.02.01. 09:03Sziasztok!
Kérdés:
Sanya
Jó régen jártam erre. Lehet, hogy már elkéstem a válasszal, de jobb későn mint soha.
Hogy állsz a tűzhellyel?
Ha megakadt a projekt, (mint annyi minden más a Covid miatt)
A tűztér csak a platni első része alatt legyen, mert itt úgy tudod "takarékra venni", hogy elhúzod az edényt a tűzről.
Régi szakácskönyvekben van még olyan, hogy "az edényt félrehúzzuk a tűzről", no hát ezért.
Sziasura írta: ↑2021.12.24. 01:10sanya írta: ↑2021.02.01. 09:03Sziasztok!
Kérdés:
Sanya
Szia Sanya!
Jó régen jártam erre. Lehet, hogy már elkéstem a válasszal, de jobb későn mint soha.
Hogy állsz a tűzhellyel?
Ha megakadt a projekt, (mint annyi minden más a Covid miatt), akkor talán még hasznát veszed a válaszomnak.
A tűztér csak a platni első része alatt legyen, mert itt úgy tudod "takarékra venni", hogy elhúzod az edényt a tűzről.
Régi szakácskönyvekben van még olyan, hogy "az edényt félrehúzzuk a tűzről", no hát ezért.
A nyáron elkészült.
A képek majdnem a kész állapotot mutatják.
Nagyon jó áron jutottam hozzá a tűzhelyhez, 2x ha volt használva.
Üdv
Sanya